Este potabila apa din fantana/putul tau?

tratarea apei din putMajoritatea oamenilor beneficiaza de apa furnizata de reteaua publica de alimentare, de unde apa poate fi consuma in siguranta. Exceptie fac acele cazuri in care concentratia de clor este peste limita admisa sau sistemul de canalizare vechi este plin de rugina si alte impuritati. Exista totusi o parte din locuitorii Romaniei care se aprovizioneaza cu apa din surse proprii. In acesata situatie acestia ar trebui sa acorde mai multa atentie apei pe care o consuma.

 

Cum tratez apa din put?

Cele mai multe ape subterane sunt considerate potabile, insa pentru siguranta lor, oamenii ar trebui sa o testeze periodic. Apele subterane care aprovizioneaza puturile pot fi uneori contaminate, lucru care face apa imposibil de consumat. In acestea se pot gasi microorganisme, metale grele, plumb, cupru, deseuri menajere, fluor si multe altele. Trebuie sa se tina cont de o serie de factori privind putul/fantana inainte de a pune bazele unui sistem de alimentare cu apa “curata”:

– Constructia: Este solida? Daca fundatia nu este bine facuta ar putea aparea probleme in orice moment.

– Locatia: Unde este localizat? Cu ce probleme s-au confruntat vecinii? Ce se afla in apropiere si ar putea provoca o problema?

– Intretinerea: Cat de bine a fost bine intretinuta in ultimii ani? Apa a fost testata periodic de posibili contaminanti?

-Sursa de apa: Care este calitatea panzei freatice din care este provine apa?

– Activitatile umane: Ce activitati se desfasoara in zona dumneavoastra, care ar putea afecta panza freatica? Activitatile umane pot contamina foarte mult apele subterane care vor alimenta putul tau. Este recomandat ca fosele septice sa fie la cel putin 15 m distanta fata de put/fantana. Petrolul, gunoiul de grajd si pesticidele trebuie situate la o distanta mai mare de 30 m fata de put.

Care este calitatea apei tale?

Este important sa se efectueze teste fizico-chimice si microbiologice inainte de a se consuma pentru prima data apa. De asemenea, nu trebuie omise testele anuale pentru bacterii coliforme si nitrati, in special in zonele fara canalizare. Alte surse de poluare pot fi fabricile existente in zona, sau culturile agricole care sunt adesea ierbicidate. Stiind cu ce tipuri de probleme va confruntati veti putea determina ce fel de teste trebuie efectuate. Cu toate acestea, apa subterana poate fi contaminata oricand si testarea anuala sa nu mai reprezinte o solutie sigura. Pe scurt, nu recomandam consumul de apa direct din put/fantana, fara a fi filtrata. Recomandam ca apa sa fie testata la fiecare 3-4 luni pentru siguranta, inainte de consum. Desigur, este ideal sa previi decat sa tratezi, de aceea va recomandam instalarea unei statii de osmoza inversa pentru a va putea bucura de o apa potabila.

Fiti optimisti, exista intotdeauna o solutie pentru orice problema! Noi te putem ajuta!