In mod obisnuit, apa trebuie sa fie inodora, incolora si insipida. Modificarea uneia dintre caracteristicile mentionate poate Gustul, mirosul si culoarea apeicoincide cu prezenta anumitor substante in apa. Gustul apei este dat de sarurile minerale, de continutul in substante chimice si de gazele dizolvate (oxigenul si bioxidul de carbon). Excesul unora dintre aceste componente poate da apei un gust neplacut (sarat, salciu, amar, metalic). Deasemenea, mirosul este dat de prezenta in exces a unor substante chimice, a unor substante organice in descompunere sau a microorganismelor vii.

Daca sesizati anumite schimbari ale apei dvs. va recomandam efectuarea unei analize fizico-chimice si microbiologice a apei pentru determinarea posibilelor probleme existente. Intre timp, va puteti da seama care este cauza schimbarii calitatii apei, raportandu-va la urmatoarele indicii privind:

Gustul

– gustul sarat indica prezenta clorurii de sodiu sau a sulfatului de sodiu in apa
– gustul dulceag sau salciu indica prezenta sulfatului sau carbonatului de calciu in apa
– gustul metalic sau acru indica prezenta clorurii de fier in apa
– gustul amar indica prezenta sulfatului de magneziu sau a manganului in apa

Mirosul

– in 99% din cazuri prezenta mirosului specific de oua clocite este dat de prezenta hidrogenului sulfurat in apa rece
– mirosul de oua clocite prezent doar in apa calda indica existenta ferobacteriei – bacterie care se hraneste cu fierul din apa si se dezvolta in centrale sau boilere.

Culoarea

– turbiditatea apei indica prezenta particulelor fine aflate in suspensie, care au fost asociate cu aparitia diferitele patologii gastrointestinale
– culoarea galbena indica prezenta manganului in apa
– culoarea rosie indica prezenta fierului oxidat in apa

Pentru tratarea acestor probleme ale apei exista:

Statii de dedurizare

– Sunt acele sisteme care elimina duritatea, concentratia sarurilor de calciu si magneziu din apa

Statiile de filtrare

– Se refera de obicei la orice metoda sau sistem care elimina contaminantii din apa, precum: metale grele (arsenic, fier, cupru, mangan), subproduse industriale sau farmaceutice – pesticide sau hormoni sau sedimente si alte substante organice

Statii mixte

Statiile mixte sunt sistemele care au capacitatea de a deduriza si a elimina fierul si manganul din apa in acelasi timp. .